BLOG.

Goh wat houdt alles in ? Hier leggen wij haarfijn uit wat alles inhoud en hoe het volgens de wet is vasgesteld.

Chauffeursdiploma taxi (vakdiploma taxi).

Deze chauffeursdiploma behaal je bij het CBR hiervoor moet je een theorie en praktijk examen afleggen.

TCM taxi diploma
TCM taxi bct kaart

Chaufeurskaart taxi (Boordcomputerkaart) BCT

Als taxichauffeur ben je verplicht in het bezit te zijn van een (chauffeurskaart taxi)
Een chauffeurskaart is een pas voor de boordcomputer taxi.De boord computer identificeert de pas van de bestuurder en registreert de rij- en rusttijden. Deze chaufeurkaart is gekoppeld aan de indentiteit van de chaufeur

De Chaufeurskaart word alleen verstrekt bij goedkeuring van de aanvraag.
Hiervoor moet je in bezit zijn van:

  • een geldige rijbewijs
  • een Chaufeursdiploma

De volgende Documenten moet je aanleveren

  • een geneeskundige verklaring (niet ouder dan 4 maanden)
  • een Verklaring omtrent het goed gedrag (niet ouder dan 4 maanden)

Deze Pas is 5 jaar geldig voor verlenging moeten er opnieuw actuele documenten aangeleverd worden.

TCM taxi bct kaart

Trambaanontheffing

Als een taxichauffeur in Amsterdam over de lijnbus- en trambanen wilt rijden?
Dan is er een ontheffing hiervoor nodig.

Met deze ontheffing mag een chauffeur gebruik maken van de lijnbus- en trambanen waar het toegestaan is , Ideaal om de drukte te ontsnappen. Niet elke Taxichauffeur is in bezit van zo’n ontheffing.

Voor een ontheffing dient een Chauffeur het CBR diploma ‘Medegebruik verharde lijnbusbanen en lijnbusstroken gemeente Amsterdam’ te halen. Dit bestaat uit een theorie en praktijk examen
Als deze examens behaald zijn en aan de voorwaarden word voldaan, dan kan er bij de gemeente Amsterdam een lijnbus -en trambaan ontheffing aangevraagd worden.

TCM taxi tramontheffing

Eisen voor het Taxi voertuig

​Als  een voertuig word gebruikt als taxivervoer, dan moet deze aan de inrichtingseisen voor een taxi voldoen. De RDW beoordeelt deze eisen en moet het voertuig als taxi registreren in het kentekenregister

Alle Taxi’s moeten een blauwe kentekenplaat hebben. Deze kan je aanvragen nadat het voertuig taxi gekeurd is door de RDW.

Elke taxi moet een boordcomputer taxi (BCT) hebben. De boordcomputer taxi legt automatisch de ritegegevens, de arbeidstijden, de rijtijden en de rusttijden vast.

Een Taximeter mag deze is niet verplicht indien het voertuig aantoonbaar uitsluitend wordt gebruikt voor ritten waarbij voorafgaand aan de taxirit (bijvoorbeeld telefonisch, via website of app) een vast tarief met de consument is overeengekomen.

Een Printer mag, deze is niet verplicht bij contractvervoer dan mag  het ritbewijs langs elektronische weg kenbaar worden gemaakt aan de consument. (online factuur)

Als taxichauffeur ben je verplicht in het bezit te zijn van een (chauffeurspas taxi).
Om in aanmerking te komen voor een Chauffeurskaart, dien je te beschikken over een Verklaring omtrent goed gedrag (VOG) en een medische Verklaring
TCM taxi VOG

Verklaring omtrent goed gedrag. (VOG)

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een burger in het verleden geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een taak of functie. Deze verklaring word verstrekt na een aanvraag door Justis, de screeningsautoriteit.

Medische keuring

Om een Geneeskundige Verklaring Taxi te krijgen, moet je medisch gekeurd worden

Tijdens de taxipaskeuring wordt onderzocht of een chauffeur zelfstandig en veilig een voertuig kan besturen. Om eventuele gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen in beeld te kunnen brengen, voert de keuringsarts een lichamelijk onderzoek uit.

Features

Website

Foto's

  • Taxi Erdem